UI SLOBODNI POKRET

Slobodni pokret je neformalna umjetnička inicijativa usastavljena kao platforma za informiranje o djelovanju nekoliko umjetničkih skupina i autora pojedinaca.

Primarno je nakladničke i kazališno-produkcijske djelatnosti, no kroz svoj se rad afirmirala i u drugim umjetnostima, organizirajući nekoliko koncerata, projekcija i izložaba.

Tijekom svojeg djelovanja njezini su članovi i članice (u prvom redu TEXT-grupa i Trag CRVENO iz Zagreba te Press centar iz Osijeka) producirali više značajnih projekata kao što su Obilježavanje pola stoljeća umjetničkog djelovanja glumice i književnice Zdenke Heršak (2007.), izdanja triju zbirki kratkih proza Igora Rogine (''RADILO SE O PREŽIVLJAVANJU, TADA'' (2008.), ''UGLAVNOM, VEĆ VIĐENO'' (2010.) i ''SUTRA ĆETE PONOVO'' (2016.)) i jednu zbirku Zdenke Heršak (''SJEĆANJA IZ KAZALIŠNOG, FILMSKOG I PRIVATNOG ŽIVOTA'' (2008.)), izdanja jedne zbirke poezije Tihomira Dunđerovića (''MAJA & VUNENI'' (2014.)), produkcije više kazališnih predstava (Zdenka Heršak, JOŠ NEŠTO O LJUBAVI, r. Radovan Marčić (2007.) / Ivan Kozarac, E, MOJ SOKOLE ili NAJBOLJE GODINE ĐUKE BEGOVIĆA, r. Duško Valentić / Zdenka Heršak, KAK' JE TO NEKAD BILO, r. Marija Kon & Zdenka Heršak / Vojo Šiljak, KOSTA CABARET u izvedbi Kostadinke Velkovske / Fadil Hadžić, UGLEDNI GOST, r. Zlatko Petrović / Igor Rogina, SUTRA, r. Žarko Potočnjak, suorganizacije izložbe ulja na platnu Ljiljanke Mitoš-Svoboda u HNK, Osijek (2015.), a samostalno ili u suradnji sa partnerima, organizirala je više od stotinu kulturnih događaja po čitavoj Republici Hrvatskoj.

Predstava E, moj Sokole ili NAJBOLJE GODINE ĐUKE BEGOVIĆA u izvedbi Duška Valentića (i banda) je sudjelovala na I. Gumbekovim danima (2008.), a godine 2013. s predstavom UGLEDNI GOST, Fadila Hadžića, u režiji Zlatka Petrovića su zatvoreni VI. Gumbekovi dani u Histrionskom domu u kojem je (2017.) održana i koncertna izvedba predstavljanja knjige Igora Rogine SUTRA ĆETE PONOVO, u režiji Žarka Potočnjaka.